Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Σκοπός του ιστολογίου - Οδηγίες περιήγησης

    Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας. Την ονομάσαμε                  "Τ ο     δ ι ά λ ε ι μ μ ά     μ α ς".           Θέλουμε η εφημερίδα μας να διαβάζεται δωρεάν από μαθητές, καθηγητές, γονείς και όποιον άλλον έχει την περιέργεια να γνωρίσει τους προβληματισμούς, τις ιδέες, τις αγωνίες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του Γυμνασίου μας.

    Μπορείτε να κάνετε το διάλειμμά σας με "Το διάλειμμά μας" με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι διαβάζοντας τις αναρτήσεις μας (στην περιήγησή σας θα σας βοηθήσουν και οι θεματικές ενότητες- ετικέτες που υπάρχουν στο πλάι). Ο άλλος τρόπος είναι να κάνετε κλικ στις επιλογές "Τεύχος 1", "Τεύχος 2", "Τεύχος 3" και να διαβάσετε την εφημερίδα μας σε μορφή PDF (συμβουλή: Στο σύνδεσμο που σας βγάζει, η εικόνα δεν είναι πολύ καθαρή. Αν όμως κάνετε κλικ στο "Αρχείο" και μετά "Λήψη", τότε θα μπορέσετε να κατεβάσετε την εφημερίδα μας στον υπολογιστή σας, η εικόνα θα είναι πεντακάθαρη και, αν θέλετε, μπορείτε να την εκτυπώσετε).

Καλό διάλειμμα!

   Και ... ας μην ξεχνιόμαστε: Η Δημοσιογραφική Ομάδα σάς εύχεται

Κ Α Λ Ο    Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι


   

Εσκιμώοι, οι κάτοικοι των πάγων

     Οι Εσκιμώοι ζουν στα βόρεια της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά, πολύ κοντά στον Βόρειο Πόλο του πλανήτη μας. Το όνομά τους προήλθε από την ινδιάνικη λέξη Εσκιμαντζίκ, που σημαίνει αυτοί που τρώνε ωμό κρέας. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Ινουίτ, δηλαδή άνθρωποι. Φαίνεται πως ανήκουν στη φυλή των Μογγόλων, καθώς είναι μικρόσωμοι, παχιοί και γεροδεμένοι. Το σώμα των ανδρών δεν ξεπερνά τα 1,60 μέτρα και των γυναικών τα 1,50.

Βασική απασχόληση των Εσκιμώων είναι το κυνήγι θαλάσσιων ζώων. Η πιο ενδιαφέρουσα επινόησή τους, που χρησιμοποιείται και στο κυνήγι, είναι μία μικρή μονοθέσια βάρκα από δέρμα φώκιας, το καγιάκ. Για τη μεταφορά τους έχουν τα έλκηθρά τους, που τα σέρνουν σκύλοι. Τους σκύλους τους χρησιμοποιούν και στο κυνήγι των λύκων, της αρκούδας και της αλεπούς, γιατί έχουν ανεπτυγμένη όσφρηση.

Οι κατοικίες τους κατασκευάζονται είτε από σανίδες και λάσπη είτε από πέτρες και λάσπη. Οι Εσκιμώοι, όμως, που κατοικούν βορειότερα έχουν για κατοικίες τους τα ιγκλού, τα οποία κατασκευάζονται από χιόνι και στο εσωτερικό τους είναι επενδυμένα με δέρματα. Για τη θέρμανση και το φωτισμό καίνε λίπος φώκιας!

Οι ενδυμασίες τους αποτελούνταν παλιότερα από δέρμα αρκούδας, φώκιας ή αλεπούς. Ένας ειδικός σάκος, το αμαούτ, χρησίμευε για τη μεταφορά των βρεφών. Σήμερα ντύνονται με μάλλινα υφάσματα, όπως κι εμείς.

Παντελίδου Δήμητρα

Οδός Γεωργίου Ζαρίφη

     Ο Γεώργιος Ζαρίφης ήταν τραπεζίτης, έμπορος, και εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε το 1806 στην Κωνσταντινούπολη. Όταν ξέσπασε η επανάσταση, πήγε στη Ρωσία και εκεί σπούδασε ως υπότροφος του τσάρου Αλέξανδρου Α΄.

Το 1830 διορίστηκε από τον Καποδίστρια γραμματέας της διοίκησης Καρύταινας, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τη θέση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Με μέρος της περιουσίας του ίδρυσε και συντήρησε εκπαιδευτήρια και κοινωφελή ιδρύματα. Το 1876 ίδρυσε τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία στη Φιλιππούπολη.

Μετά το θάνατό του, το 1884, την καταστροφή των Ζαρίφειων Διδασκαλείων το 1906 από τους Βούλγαρους και την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης, το 1920, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να ιδρυθεί Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη. Ως επιχείρημα προβλήθηκε ότι δε λειτουργούν τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία και γι’ αυτό θα έπρεπε να ιδρυθεί στη Θράκη μια σχολή. Τελικά, το 1934 ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη Ακαδημία που ονομάστηκε “Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία”, με πρώτο διευθυντή τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Στις 29 Ιουνίου 1960 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ευεργέτη, η οποία βρίσκεται στον κήπο του κτηρίου.
Η Ακαδημία λειτούργησε ως το 1968, όταν καταργήθηκαν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες και δημιουργήθηκαν Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές. Σήμερα στεγάζει τα πρότυπα Δημοτικά σχολεία της Παιδαγωγικής Σχολής.


Η Ακαδημία όταν πρωτοχτίστηκε
Η Ακαδημία σήμερα, αναλλοίωτη στο χρόνο



Κοντίδου Μαρία



Επίδειξη Tae-Kwon-Do



Το χωριό της Άνθειας είναι περήφανο για τον πολιτιστικό-επιμορφωτικό του σύλλογο, τον “Σπάρτακο”. Μία από τις δραστηριότητες του συλλόγου είναι και η διδασκαλιά Tae-Kwon-Do σε μαθητές της περιοχής! Ύστερα από πρόσκληση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κου Μπεζιργιαννίδη Ευστράτιου, η ομάδα Tae-Kwon-Do του “Σπάρτακου”, αποτελούμενη από παιδιά, επισκέφθηκε το Γυμνάσιό μας, προκειμένου να παρακολουθήσουμε μία επίδειξη του αθλήματος. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν και δύο μαθητές του σχολείου μας, ο Κασβακίδης Αθανάσιος, της Α΄ Τάξης, και η Τρανοπούλου Ευαγγελία, της Β΄ Τάξης. Ομολογουμένως μας εντυπωσίασαν όλοι τους.





Η Ευαγγελία εν δράσει

Λες και χορεύουν, λες και πετάνε!

Ο Θανάσης "τα σπάει"


Και η Ευαγγελία "τα σπάει"


                                                      Δείτε το video της επίδειξης


Λίγα λόγια για το Tae-Kwon-Do




Το άθλημα αυτό ξεκίνησε από τη Νότια Κορέα και το 2000 έγινε ολυμπιακό άθλημα. Από το 1960 άρχισε να εξασκείται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το Tae-Kwon-Do ξεκίνησε το 1969. Οι αρχές του αθλήματος αυτού είναι:

Ευγένεια (Ye Ui)
Ακεραιότητα (Yom Chi)
Επιμονή (In Nae)
Αυτοέλεγχος (Guk Gi)
Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)

Τσιτσεκίδου Αναστασία








Συνέντευξη από έναν προπονητή Tae-kwon-Do


Οι μαθητές που μαθαίνουν Tae-Kwon-DO μας εξέπληξαν. Ποιος, όμως, τους προπονεί; Προπονητής τους είναι ο κύριος Νίκος Γιαννόπουλος (διακρίνεται στις φωτογραφίες και στο video της επίδειξης παρακάτω), ο οποίος βρίσκεται στο σύλλογο “Σπάρτακο” από το 1994. Τον ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

                                         Συνέντευξη: Τσιτσεκίδου Αναστασία, Χότζα Λεντιάνα


    1.  Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να ασχολείται με το Tae-Kwon-Do;  

Μπορεί να αρχίσει από πέντε χρονών. Από κει και πέρα μπορεί να αρχίσει να ασχολείται και από την ενηλικίωσή του και μετά.



    2.  Τι σημαίνει Tae-Kwon-Do; 

Tae σημαίνει χέρι, Kwon πόδι και Do σημαίνει μυαλό. Στο άθλημά μας, δηλαδή, συνδυάζουμε χέρια, πόδια και μυαλό.



    3.  Ποιος είναι ο σκοπός του αθλήματος;  Γιατί να έρθει κάποιος να μάθει Tae-Kwon-Do;

Αυτό που διδάσκει πρώτα το Tae-Kwon-Do είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός, αρχές που ως πρωταρχικούς στόχους δεν τις βρίσκουμε στα άλλα αθλήματα. Από κει και πέρα είναι και γυμναστική, γυμνάζει όλο το σώμα, είναι μια ολοκληρωμένη άσκηση.



    4.  Το Tae-Kwon-Do είναι ολυμπιακό άθλημα;

Ναι, είναι ολυμπιακό άθλημα. Έτσι όπως είδατε να είναι τα παιδιά, με τους θώρακες και τις καλαμίδες, έτσι αγωνίζονται και στους αγώνες.



    5.  Σε ποια ηλικία περίπου παίρνει κανείς μαύρη ζώνη;

Αν ένα παιδί ξεκινήσει σε ηλικία πέντε με έξι ετών, μπορεί με εντατική προπόνηση να πάρει σε τέσσερα-πέντε χρόνια μαύρη ζώνη.



    6.  Έχουν τα παιδιά του συλλόγου σας διακρίσεις σε αγώνες;

Να αναφέρουμε ότι ο Τερζής Βασίλης το 1996-1997 ήταν πρωταθλητής Ελλάδος. Ήταν μαθητής του σχολείου σας!



    7.  Στο μέλλον πρόκειται να βγάλετε και άλλους πρωταθλητές;

Το μέλλον, φυσικά, δεν το ξέρουμε. Εξαρτάται και από κάποιες συγκυρίες. Έχουμε όμως καλό υλικό.



    8.  Χρειάζεται το Tae-Kwon-Do κάποιες ιδιαίτερες υποδομές;

Το Tae-Kwon-Do δε χρειάζεται ιδιαίτερη υποδομή. Ένας χώρος καθαρός, με ένα καλό δάπεδο, αρκεί. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι πιο πολύς χρόνος, τον οποίο δεν τον έχουμε, λόγω των μαθημάτων και των διάφορων υποχρεώσεων των μαθητών. Όσο χρόνο έχουμε, αυτόν τον εκμεταλλευόμαστε και ό,τι βγει.



    9.  Είναι, δηλαδή, φθηνό άθλημα;

Ναι, είναι φθηνό άθλημα.



    10.  Έχει τύχει κάποιος μαθητής σας να χρησιμοποιήσει βία έξω από τους αγωνιστικούς χώρους;

Βία όχι. Το Tae-Kwon-Do διδάσκει όχι τη βία, αλλά την αυτοάμυνα, την πειθαρχία και το σεβασμό. Δε διδάσκουμε την επιθετικότητα.



    11.  Η άσπρη φόρμα των αθλητών τι συμβολίζει;

Η άσπρη φόρμα συμβολίζει την αγνότητα, όπως άσπρο είναι και το περιστέρι. Ότι η ψυχή του αθλητή, του μαθητή, είναι καθαρή, σαν τη φόρμα.


Γιατί μου αρέσει το Tae-Kwon-Do;


Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι το Tae-Kwon-Do. Εκπαιδεύομαι 8 χρόνια σ’ αυτήν την κορεάτικη πολεμική τέχνη.

Ο σύλλογός μου, ο “Σπάρτακος”, συμμετείχε σε πολλούς αγώνες στη Δράμα και στις Σέρρες. Σε αυτούς τους αγώνες πήρα τη μαύρη μου ζώνη και το πρώτο μου νταν.

Αυτό το άθλημα δίνει θάρρος, δύναμη και ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Εξάλλου, μου αρέσει να γυμνάζομαι και αυτό θα το κάνω σε όλη μου τη ζωή, διότι έτσι θα προστατεύω καλύτερα την υγεία μου. Αν η γυμναστική μάς γίνει συνήθεια κατά τη διάρκεια της σχολικής μας ζωής, θα συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε και σε όλη μας τη ζωή.



Κασβακίδης Αθανάσιος

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι


     Από τον Απρίλιο του 1825 έως τον Απρίλιο του 1826 πολιορκείται το Μεσολόγγι, στην αρχή μόνο από τον Κιουταχή και από τον Δεκέμβριο του 1825 και από τον Ιμπραήμ!



Το Μεσολόγγι είναι αποκλεισμένο. Η πείνα είναι ανίκητος εχθρός.



Αποφασίζεται η ηρωική Έξοδος.



Δείτε σε μορφή powerpoint-video την ομαδική εργασία των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας.




(για να δείτε καθαρά και σε πλήρη οθόνη το video, πατήστε το pause και κάντε κλικ πάνω ψηλά στο video,
ώστε να οδηγηθείτε στο YouTube)

Γ΄ Τάξη Γυμνασίου Άνθειας

Δενδροφύτευση

Η περιβαλλοντική αγωγή θα πρέπει να ξεκινά από το σπίτι μας ή από το σχολείο μας. Υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του σχολείου μας, κου Αλμπάνη Μάρκου, κάποιοι από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου επιχείρησαν να ομορφύνουν το σχολείο μας. Αφού ξεχορτάριασαν σε κάποια σημεία, φύτευσαν στην αυλή του σχολείου μας 16 ελιές, 2 λεμονοκυπάρισσα και 2 μανώλιες! Και γυμναστική και περιβαλλοντική αγωγή και καλλωπισμός είναι τα κέρδη της εργασίας τους! Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και στην αυλή του σπιτιού μας!









































                          





































                                                                      
 
Δημοσιογραφική Ομάδα





Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος και ... ΠΡΟΣΟΧΗ!

     Έρχεται το καλοκαίρι. Θα βγούμε στις θάλασσες και στον ήλιο, αλλά … ας προσέχουμε και λίγο, για να μη μας βγουν οι διακοπές ξινές. Τις παρακάτω οδηγίες πρέπει να τις ακολουθούμε όλοι, γιατί ήλιος = (και) θερμοπληξία, με την οποία αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος και ακολουθούν έντονα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετός, κόπωση, αδυναμία, πονοκέφαλοι και ζαλάδες. Βαριές περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κώμα! Γι’ αυτό:

·         Όταν έχει πολλή ζέστη, να γίνεται χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού.

·         Τα ρούχα που φοράμε να είναι ελαφριά και δροσερά.

·         Για την αποφυγή της αφυδάτωσης είναι απαραίτητη η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, κυρίως νερού. Να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά και την καφεΐνη, γιατί μεγαλώνουν την αφυδάτωση.

·         Σε περίπτωση συμπτωμάτων θερμοπληξίας αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

·         Και, φυσικά, αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. (Χρειάζεται να πούμε ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μπορεί, εκτός από θερμοπληξία, να προκαλέσει και εγκαύματα ή καρκίνο;)

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τσιτσεκίδου Αναστασία

Οι άγνωστοι Μάγιας



Ναός των Μάγιας
Οι Μάγιας είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγιας είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Οι ρίζες του πολιτισμού τους φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ.!

Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμοειδείς ναούς, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Ανέπτυξαν σημαντικά την αρχιτεκτονική τους χτίζοντας ναούς και πυραμίδες.
  
Αγαλματίδια των Μάγιας
Οι Μάγιας θεμελίωσαν έναν πολιτισμό πάνω σε μαθηματικές και αστρονομικές γνώσεις ανυπολόγιστης ακόμα έκτασης! Κάθε ναός των Μάγιας φαίνεται να παριστάνει ένα νούμερο ή ένα ιδιαίτερο τμήμα του ημερολογίου τους. Το ημερολογιακό σύστημα των Μάγιας είναι το ακριβέστερο στον κόσμο.
Τοιχογραφία των Μάγιας
Για άγνωστους λόγους από το 1000 π.Χ. και μετά οι πόλεις τους αρχίζουν να εγκαταλείπονται, αλλά η οριστική εξαφάνισή τους επήλθε μετά το 1500 μ.Χ., όταν χτυπήθηκαν σκληρά από τους Ισπανούς κατακτητές της αμερικανικής ηπείρου.
 
                                                           Νιτσάκης Βασίλειος  

Οι Μάγιας και η καταστροφή του κόσμου

      Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των Μάγιας ήταν το ημερολόγιό τους. Θεωρείται το ακριβέστερο ημερολόγιο που δημιουργήθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία και δεν έχει καμιά σχέση με τα σημερινά ημερολόγια. Βασίζεται σε έναν Κεντρικό Κύκλο 365 ημερών, στον Ιερό Κύκλο των 260 ημερών και ένα Μεγάλο Κύκλο 5.125 ετών.

Αυτό, λοιπόν, το ημερολόγιο μετράει τον χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012 μέσα από πολύπλοκες μετρήσεις. Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί και το τέλος του κόσμου. Είναι, όμως, έτσι;


Για τους Μάγιας στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 τελειώνει ο τελευταίος από τους πέντε Μεγάλους Κύκλους των 5.125 ετών. Συγκεκριμένα, την ημέρα αυτή θα έχουν συμπληρωθεί 25.625 χρόνια από την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο (συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21/12) “έπεσε” πάνω σ’ αυτό που οι Μάγιας ονόμαζαν Σκοτεινό Ρήγμα. Άρα, με λίγα λόγια, τον Δεκέμβριο του 2012 θα ξαναπέσουμε στο Σκοτεινό Ρήγμα!

Έ … και τι θα γίνει λοιπόν; Η Συντέλεια του Κόσμου (!!!), κατά τον Χοσέ Αργκέλες, τον αμερικανό ιστορικό τέχνης, ο οποίος το 1987 δημοσιοποίησε πρώτος τις καταστροφολογικές θεωρίες του για τις “προφητείες των Μάγιας”. Σύμφωνα με τον Κώδικα της Δρέσδης – όπως αποκαλείται ένα πολύ σημαντικό κείμενο των Μάγιας, που διασώθηκε από την Ιερά Εξέταση – το τέλος του κόσμου θα έρθει λόγω κατακλυσμού της Γης από νερό. Όσοι τώρα ζήσουν, λέμε τώρα, θα ξαναφτιάξουν έναν καινούργιο κόσμο, καλύτερο από τον προηγούμενο.


                          Οι διάφοροι λένε ... διάφορα!

                                                                          Οι ίδιοι οι Μάγιας τι λένε;
        (για να το δείτε με μετάφραση ,πατήστε pause και κάντε κλικ πάνω ψηλά στο βίντεο, ώστε να οδηγηθείτε στο YouTube)

 Μπεζιργιαννίδης Δημήτριος

Ο κόσμος της Οδύσσειας

    Με μόνο λίγη ενθάρρυνση από τη φιλόλογό τους, κα Ασπιώτη Άννα, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου κατάφεραν να ζωντανέψουν τον κόσμο της Οδύσσειας. Οι ήρωες του έπους ξεφύγανε από τους στίχους και εμφανίστηκαν σε 3D μορφή μπροστά μας!

Από τους μαθητές: Μανσινάκη Άγγελο, Νιτσάκη Βασίλειο, Πετρίδη Κων/νο, Πιάδη Θεόδωρο, Σισμανίδη Βίκτωρα, Χότζα Πέτρο


Η μνηστηροφονία
Το παλάτι κατασκευάστηκε από ξύλο. Διακρίνονται: ο Οδυσσέας με το τόξο του, πιο πίσω ο Τηλέμαχος με το ξίφος και το δόρυ και, φυσικά, δε λείπει και η Αθηνά, στα αριστερά.









Από τους μαθητές: Γούδα Βασιλική, Καλόγερο Κων/νο, Καραγιαννίδη Βασίλειο, Καραγιαννίδου Θεοπία, Μαστρογιαννίδη Ιωάννη, Μελένιου Δήμητρα
Η Ιθάκη (φώτο 1)

Η Ιθάκη(φώτο 2)

Η Ιθάκη είναι όμορφη. Με τα δέντρα της, το γρασίδι, τα λουλούδια στα παράθυρα των σπιτιών και … με το φούρνο της!










Η Ιθάκη(φώτο 3)


















Από τους μαθητές: Στογιαννίδη Γεώργιο, Τριανταφυλλίδη Χρήστο, Χουχουλιάνο Αθανάσιο, Χρυσαφίδου Στεφανία
Το νησί της Καλυψώς (φώτο 1)














Το νησί της Καλυψώς (φώτο 2)

Ειδυλλιακό και εξωτικό τοπίο! Κάπως έτσι πρέπει να ήταν το νησί της Καλυψώς!












Από τους μαθητές: Ουζούνη Ραφαέλα, Παπαναστασίου Άννα, Σαράντογλου Σταυρούλα, Σίσκου Αντωνία, Σολακούδη Ευμορφία, Φραντζάκη Αγγελική
 Ο Οδυσσέας αποχαιρετά την Καλυψώ (φώτο 1)

 Ο Οδυσσέας αποχαιρετά την Καλυψώ (φώτο 2)

Ο Οδυσσέας αποχαιρετά την Καλυψώ (φώτο 3)

Ο αποχαιρετισμός. Η Καλυψώ, πανέμορφη, κάτω από τους Φοίνικες, με την άμμο και τα κοχύλια δίπλα της. Ο Οδυσσέας, ευτυχισμένος, ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής. 7 χρόνια περάσανε μαζί!











 Η επιστροφή του Τηλέμαχου


Ο Τηλέμαχος επιστρέφει. Δεν πάει, όμως, στο παλάτι. Οι μνηστήρες τού έχουν στήσει ενέδρα. Ανοίγει την πόρτα και μπαίνει στο καλύβι του Εύμαιου. Σε λίγο θα συναντήσει τον πατέρα του. Ένα κομμάτι από κορμό δέντρου είναι αρκετό, για να ζωγραφίσει κανείς; Ναι, είναι!








Από τους μαθητές: Πετρίδου Αθανασία, Στεφανίδου Αναστασία, Τσερκεζίδη Θεόφιλο












 Μπροστά στη σπηλιά του Κύκλωπα (φώτο 1)
Από τους μαθητές: Καρπούζη Κατερίνα, Κιουσεδάκη Δημήτριο, Κιουσεδάκη Χριστιάνννα, Μπαχτσεβανίδου Ειρήνη, Μπογιατζή Δημήτριο
Μπροστά στη σπηλιά του Κύκλωπα (φώτο 2)

  Μπροστά στη σπηλιά του Κύκλωπα (φώτο 3)
Μόλις πατήσανε στεριά! Ακόμα κάποιοι δεν έχουν καλά καλά βγει από τη θάλασσα και … πάλι σε μπελάδες θα βρεθούν! Πολύ ωραία θάλασσα, ωραία τα προβατάκια, το αγριογούρουνο, αλλά … σε λίγο θα έρθει ο Κύκλωπας!

  
















Μπροστά στη σπηλιά του Κύκλωπα 2(φώτο 1)




Από τον μαθητή: Κασβακίδη Αθανάσιο













Μπροστά στη σπηλιά του Κύκλωπα 2(φώτο 2)


Μπροστά στη σπηλιά του Κύκλωπα 2(φώτο 3)





Όλοι μπροστά στη σπηλιά και χαίρονται! Μέσα ετοιμάζουν να φάνε και να πιούνε, όμως ... τον Κύκλωπα δεν τον βλέπουν που έρχεται;






  
Δημοσιογραφική Ομάδα